חייב כסף לספר ואינו זוכר את הסכום המדויק

אני נהגתי לשלם לספר שלי לאחר כמה פעמים, כי פעמים לא היה עליי מזומן והיינו סוגרים את החוב לאחר כמה פעמים.

בתקופת העומר קרה שלא הסתפרתי יחסית תקופה ארוכה, ונשכח ממני וממנו על כמה עומד החוב?

אני כמעט בטוח ב-90% שהחוב הוא 25, אבל ספק 50. סגרנו בינינו את העניין בצורה יפה, והבאתי לו 25.

האם נהגתי כהלכה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

אם הוא קיבל ממך סכום זה כפשרה ובהסכמה, הרי זה מצוין.

מקורות:

במקרה זה יש סוברים שיש חיוב להתפשר לצאת ידי שמים ויש סוברים שהוא חייב לתת רק את הסכום המינימלי שהוא חייב בוודאות ולא מעבר לכך. עיין שו"ע חו"מ סי' עה סעיף יח ועיין בש"ך שם ס"ק סז שהכריע שאין חיוב להתפשר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכאורה כת"ר היה צריך להסביר לו כי השאלה היא האם ברור שהוא הסתפר והספק הוא כמה נשאר חוב, או שמא הספק הוא האם בכלל הוא הסתפר, כי האפשרות הראשונה זה איני יודע אם פרעתיך שחייב לצי"ש כשהתובע ג"כ שמא.

  2. אני מודה על ההערה
    הבנתי שהספק הוא על כמות התספורות, אבל לאחר הערתך נראה לי שמן הסתם הוא מסתפר כל תקופת זמן מסוימת והספק הוא רק מתי שילם לאחרונה.
    למעשה אין זה משנה את התשובה, מאחר שגם במקרה זה יש מחלוקת אם חייב לצאת ידי שמים, הט"ז בסעיף י סובר שאין חיוב לצאת ידי שמים, כך שגם במקרה זה ראוי להתפשר.