מפני מה צריך להתפלל ולבקש כאשר הכל נגזר מלמעלה

אם כל מה שד' עושה הכל לטובה מדוע מתפללים על דברים מסוימים כי הרי יש לך את הכי טוב?
והאם זה חסרון (באמונה) או יתרון להתפלל על כל דבר?
ומתי מקבלים את הדין באהבה בלי לבקש שיפור?

תשובה:

שלום רב.

הרב פינקוס זצ"ל בספרו שערים בתפילה בפרק הפתיחה האריך בענין זה והביא מדברי הרמח"ל ועוד ראשונים בביאור יסוד התפילה, וכתב שיש שני דרכים ביסוד התפילה, יש דרך אחת כאשר אדם נצרך לאיזה ענין, אך מכח מעשיו אינו זכאי לכך, על ידי התפילה יוכל להשיג מבוקשו, ויש דרך נוספת שהתפילה היא השער והדלת לקבלת אוצרות שמים, והיינו שגם אם אדם זכאי לקבל דבר מה מהקב"ה והטוב ההוא מוכן בשבילו לא יבוא לו הטוב ההוא אלא על ידי תפילה שכך היא ענין התפילה שהיא שער שהכל עובר דרכו ובלי שיעבור דרך שער התפילה לא יצא שום דבר לפועל. ולכן ראוי לאדם להתפלל על כל דבר שצריך אפילו אם הוא זכאי לכך כדי שיוכל על ידי התפילה לקבל את מה שנגזר עליו. וראה כעין זה בתשובה המפורסמת כאן.