שאלות שונות בדיני זכויות יוצרים

בס"ד

לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א

האם מותר לאדם להעתיק לעצמו דיסקים/קלטות של שירים כשקנה אותם בכסף מלא? (ואם אסור מה יהיה הדין כשהדיסק נשרט וכדו')

ומה הדין להעתיק לצורך חבירו? והאם מותר להוריד מהאינטרנט?

והיאך צריך לנהוג כשכבר יש ברשותו שירים כאלה שהעתיק באיסור. וכן כשקיבל מחבר מכשיר שיש בו שירים שהועתקו באיסור?

בנוסף ברצוני לשאול אדם שקנה תוכנה (בדיסק) בכסף מלא האם מותר לו להעתיק אותה למחשב שלו, (כגון שאין לו במחשב כונן דיסקים)?

תשובה:

שלום רב,

מותר להעתיק לצורך גיבוי, או אם המקורי נשרט ללא שום חשש.
להעתיק לחבר או להוריד מהאינטרנט לצורך שימוש אישי יש מקום להקל, אבל לא ראוי לעשות כן אם ללא ההעתקה היו קונים את הדיסק וכתוצאה מההעתקה יפסיד המו"ל.
תוכנות מחשב אין להעתיק לחבר או להוריד מהאינטרנט, אפילו לא לשימוש אישי, אבל אדם שקנה את התוכנה מותר לו להעתיק לשם גיבוי או כדי להשתמש בתוכנה.

מקורות:
לפי פקודת זכות יוצרים סעיף 3ג מותר להעתיק לקלטת לשם שימוש פרטי וביתי שלא למטרות מסחריות. בבש"א (כפר-סבא) 4804/02 נקבע על ידי רשם בית המשפט שאף דיסק שווה לקלטת ויש להחיל את החוק אף עליו. אבל ישנם משפטנים הטוענים שיש לצמצם את החוק רק לקלטות.
כמו כן, חוק זכות יוצרים סעיף 24 מתיר העתקת תוכנה לשם גיבוי.

עיין עלון המשפט גליון 39 עמוד 7 בשם הגרמ"מ שפרן שליט"א שכל דבר בזכויות יוצרים שהחוק מתיר, מותר. וכן משמע בשו"ת שואל ומשיב ח"א סי' מד שהבסיס לזכויות יוצרים הוא בחוקי המדינה. בספר משנת זכויות היוצר עמוד קטו והלאה מביא שהגרי"ש אלישיב אוסר אף דברים שהחוק מתיר אבל רוב הפוסקים סוברים שאין בעלות רוחנית, וכן כתב בשו"ת שרידי אש ח"א סי' קמה. ואם כן לכאורה אין איסור יורד לאומנות בדבר שהחוק מתיר, מכיון שצורת המסחר משתנית לפי החוק.