תפילה על האתרוג בט"ו בשבט שחל בשבת

קראתי ממקורות רבים שטו בשבט הוא זמן לבקשות רבות כמו רפואה ופרנסה
מה עושים שהשנה זה יוצא בשבת והרי לא נהוג לבקש בקשות ולהתפלל בשבת לדברים שכביכול חסר כמו פרנסה ורפואה ?
מה כן אפשר להתפלל ולומר אשמח אם תפרט מאחר ואני מעבירה שיעורים לנשים רבות בנושא.

תשובה:

שלום רב.

אין להתפלל ולבקש בקשות פרטיות בט"ו בשבט שחל בשבת, ניתן להקדים את התפילות לערב שבת, או לאחרם למוצאי שבת. אמנם את התפילה על האתרוג יש מתירים לומר בשבת כיון שהיא אינה בקשה פרטית אלא בקשה לצורך קיום מצוה, ויש שאסרו גם את זה, וכתבו להקדים גם תפילה זו לערב שבת.

דרך אגב, יש לציין שכשחל ט"ו בשבט בשבת יש להקפיד לברך על הפירות בתוך הסעודה אחרי שאוכלים כזית פת ולא לפני הסעודה כיון שיש ספק אם ברכת המזון פוטרתם.

מקורות:

בספר חיכו ממתקים (עובדות מהגרש"ז אוירבך זצ"ל) חלק ב' עמוד רי"ט הביא שאמר הגרש"ז שכשחל ט"ו בשבט בשבת אין נכון להתפלל ביום זה על האתרוג מכיון שאין לאדם לבקש בקשות ולשאול על צרכיו בשבת. וכן בקובץ מבקשי תורה גליון ד' עמוד ק"ו בשם הגר"ש דבילצקי שליט"א הובא שכשחל ט"ו בשבט בשבת יש להקדים ולהתפלל על האתרוג ביום שישי.

אמנם כמה פוסקים כתבו להתיר זאת מכיון שאין זו בקשה לצרכים פרטיים אלא לשם מצווה.

מקור המנהג לאכול פירות ט"ו בשבט הובא במגן אברהם סי' קל"א ס"ק ט"ז בשם התיקון יששכר, וראה כאן שהובאו באריכות מנהגים שונים בזה.

הצטרף לדיון

תגובה 1