בת שהיתה המוטבת בצוואה נפטרה לפני המורישה

אישה כתבה צוואה לפני 5 שנים, שאת כל רכושה היא נותנת לביתה (יש לה בן ובת נוספים) לפני שנה נפטרה ביתה- שרשומה בצוואה.
עכשיו נפטרה כותבת הצוואה.
האם הבת שנפטרה מקבלת את הירושה- והרכוש הולך לבנים (לנכדים של המורישה) או שהאח והאחות יורשים?

תשובה:

תלוי כיצד נכתבה הצוואה. אם הצוואה נערכה בבית דין סביר להניח שהבנים של הבת שנפטרה מקבלים את כל הירושה.

אגב יש לציין, במקרה שהנכדים לא יקבלו את הירושה, הבן אמור לקבל את הכל ולא הבת שהיא בחיים.

מקורות:

בצוואת שכיב מרע כתב הנתיבות בסי' רמז סק"ד שאין הנכדים מקבלים את החלק שהבת היתה צריכה לקבל אם היתה בחיים, אבל בצוואה שהיא בנוסח מתנה מהיום ולאחר מיתה, יוצא שהבת כבר זכתה בחייה בירושת האם והורישה אותה ליורשיה. עיין רמ"א אבן העזר סי' צ סעיף א וח"מ שם סק"ד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בדרך כלל לא עושים כנוסח שטר חצי זכר, משום שחוששים שהיורשים לא יקיימו את התנאי ואז יהיה על המוריש חוב של מליון דולר והוא יכול לחזור בגלגול כדי לפרוע את החוב. בדרך כלל כותבים שמתחייבים בסכום השווה לנכסים שיבואו לעולם ושאין קנין חל בהם ומשעבדים את הנכסים שקנו ושיקנו לחוב זה.
    אבל לגופו של שאלה גם בנוסח שטר חצי זכר צאצאי הבת יקבלו את חלקם משום שהם יורשים את החוב. עיין רמ"א הראשון באבן העזר סי' צ ובנו"כ שם לעניין ירושת שטר חצי זכר.