לתרומות לחץ כאן

זמן קביעת יום השנה בשנה ראשונה כשהיה כמה ימים בין הפטירה לקבורה

חמי נפטר בשביעי של פסח שעבר, כ״א ניסן בחוץ לארץ. הקבורה היתה בארץ רק לאחר שלושה ימים, בכ״ד ניסן תשע״ב. מתי מפסיקים לומר קדיש? מתי עלינו לציין את יום השנה הראשונה? מתי לעלות לקבר? ( לפי מנהגי אשכנז?)

תשובה:

שלום רב.

את הקדיש יש להפסיק י"א חודשים מהקבורה, ולכן עליכם להפסיק לומר קדיש בכ"ד אדר שנה זו.

לענין היאצרייט, כיון שהיה הפרש של יותר מיומיים בין המיתה לקבורה יש נוהגים לעשות את היארצייט ביום הפטירה ויש נוהגים ביום הקבורה. ודיני האבילות לכולי עלמא מסתיימים רק י"ב חודש מיום הקבורה.

מקורות:

לענין הקדיש ראה בדברי סופרים פנ"ה אות ר"ל.

בשאר השנים נוהגים ביום הפטירה, כך כתב בשולחן ערוך או"ח סי' תקס"ח ס"ח ויו"ד סי' ת"ב סעיף י"ב ברמ"א בשם שו"ת מהר"י וייל ותרומת הדשן.

ובשנה ראשונה נחלקו שם הט"ז והש"ך אם הולכים לפי יום הקבורה או יום הפטירה, והש"ך כתב שם שאם יש הפסק של ג' ימים יעשו ביום הקבורה כדי שלא יהיו פחות ימי אבילות, והמשנה ברורה בביה"ל סי' קל"ב כתב בפשיטות שהולכים לפי יום המיתה בכל גווני, וכן בסי' תקס"ח ס"ק מ"ד. אמנם כתב שם שאם היה הפרש של כמה ימים בין הפטירה לקבורה יעשו יארצייט בשנה ראשונה גם ביום הקבורה, ובאגרות משה יו"ד ח"ג סי' ק"ס כתב שמנהג העולם כשהיה ביום השלישי לעשות ביום הקבורה. אך במט"א כתב בשם כנסת יחזקאל סוף סימן מ"ד שלעולם הולכים אחר יום המיתה, וכן פסק המהרש"ם ח"ג סי' ר"ב.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל