נתינת טיפ לנכרי

האם מותר לתת טיפ לגוי או שיש בכך איסור של "ולא תחנם"?
האם יש הבדל בין טיפ שנהפך לחובה ולנורמה לטיפ שאינו חובה אלא רק בא לבטא הכרת טובה על שירות מצוין?

תשובה:

שלום רב.

הכלל בדברי הפוסקים הוא שלמרות שיש איסור לתת מתנת חינם לנכרי, אולם אם הישראל מרויח מכך מותר, וכן אם מכירו מותר. וכשיש בדבר משום דרכי שלום מותר ליתן מתנה אף אם אינו מכירו. ולכן בנתינת טיפ לנכרי, אם הדבר נתפס כתשלום על עבודתו מותר, וכן אם זה בשביל שיעזור לו יותר בהמשך (כגון שנותן לו מראש) גם מותר, אך אם נותן לו בסוף המלאכה ולא ירויח מזה כלום, ואין זה נתפס כתשלום אסור.

מקורות:

שולחן ערוך יו"ד סימן קנ"א סעיף י"א ובט"ז שם, ובמגן אברהם או"ח סי' צ' סק"ל ובמחצית השקל שם.