פת נכרי או ישראל מחלל שבת

מה עדיף לקנות לחם (פיתה) ממאפיה של מוסלמי ללא כשרות או ממאפיה של יהודי ללא כשרות שעובד בשבת

תשובה:

שלום רב.

שניהם אסורים לכתחלה כיון שנאפו על ידי גוי או מחלל שבת בפרהסיא, אמנם במקום שאין לו לחם אחר כשר עדיף שיאכל את הפת שאפה היהודי מחלל השבת.

מקורות:

דיני פת עכו"ם מבוארים בשולחן ערוך יו"ד סי' קי"ב, ובדבר פת של מחללי שבת נחלקו בזה הפוסקים, שבפרי חדש שם סק"ג כתב שאסורה גם כן והביאו הפמ"ג בסי' שפד,ב וכן אסר באבני נזר סי' צ"ב פת מחללי שבת, וכן כתב הקיצור שולחן ערוך עב,א. אמנם דעת הרבה פוסקים שאין לאסור את פיתם כן כתב התפארת למשה שהביא הפתחי תשובה בסי' קי"ב סק"א כיון שאין חשש חתנות, וכן פסק האגרות משה יו"ד חלק א' סימן מ"ה והיביע אומר חלק ה' יו"ד סי' י'. ור' בתשובות והנהגות חלק א' סי' ת"ע מה שהביא בשם החזו"א בענין זה.