מה קודם- מנחה או מוסף?

בר"ח או בשבת במידה ולא התפללתי שחרית, אלא מתכוונת להתפלל מנחה, איזו תפילה קודמת מוסף או מנחה?

תשובה:

אם את מתכוונת להתפלל רק תפילה אחת, יש להתפלל תפילת מנחה. אם השאלה היא לגבי הסדר, אזי יש להקדים תפילת מנחה, ולאחר מכן להתפלל תפילת מוסף.

מקורות: גמרא ברכות דף כח ע"א. הראשונים מקשים מהמנהג היוה"כ להתפלל קודם מוסף ואח"כ מנחה, ומתרצים בדרכים שונות. יש אומרים שזה לא כדין (תוספות); יש אומרים שהדין בציבור שונה (הרמב"ם, הלכות תפילה, פרק ג, הלכה יא); וכמה ראשונים מחלקים בין תפילות שעומדים לפני האדם, לבין יוה"כ שמתכוונים להתפלל מנחה מאוחר יותר. איך שיהיה, לאדם הפרטי שרוצה כעת להתפלל את שתי התפילות, יש להקדים את תפילת המנחה.