מכירת חמץ ודין שליח

שלום עליכם
שאלתי מהם המקורות למכירת חמץ ודין שליח כמו כן האם צריך לתת כסף לגבאי שעושה המכירה
בברכה ותודה לפסיקתכם בהקדם.

תשובה:

המקור לשליחות במכירת חמץ הוא ככל דין שליחות של תורה, שמועיל לכל דבר שהשולח יכול לעשות בעצמו. האחרונים (ראה ערוך השולחן) כותבים שראוי לקיים מכירת חמץ על-ידי שליח, משום שכשכל אחד עושה מכירה לעצמה, ישנם מכשולים רבים, שכן הקנאת החמץ לגוי אינו דבר פשוט. לכן, עדיף לעשות את הרב לשליח, כך שהוא ימכור את החמץ של כל בני העיר בצורה המתוקנת ביותר.

אין חובה לתת כסף למי שעושה את המכירה. אולם, יש שנהגו כן, ויש טעם הלכתי מסוים בכך, משום שעל-ידי זה הופך הרב (או הגבאי) לפועל, ששליחותו עדיפה על שליחות רגילה.

לפרטים נוספים, נא לעיין במאמרים שכתבתנו לאחרונה בנושא:

כאן וכאן