דלת של בית הכסא

האם מותר להניח את הדלת של השירותים פתוחה במשך היום …או שעדיף לסגור אותה?
מה הטעם?

תשובה:

אין שום דין שהדלת תהיה פתוחה או סגורה, אולם אם זה מול מקום שמברכים שם ברכות, יש להקפיד שתהיה סגורה.

כמו כן כאשר ישנו כיור לנטילת ידים סמוך לבית הכסא יש להקפיד שבשעת אמירת הברכה הדלת תהיה סגורה.

מקורות:

עי' שו"ע סי' פג ס"א שאין לומר דבר שבקדושה כנגד בית הכסא, ומה שמבואר שם שאף כנגד כותלי בית הכסא אסור היינו דווקא כאשר נעשו רק לצורכי בית הכסא אך אם זה חלק מהבית מותר ובפרט בבתי כסאות שבזמנינו שעשויים בחפירה ומנוקים, וכמבואר בחזון איש (או"ח סי' יז סק"ד ד"ה והעולה) ושו"ת הר צבי (או"ח ח"א סי' מח) ושו"ת אגרות משה (אבן העזר ח"א סי' קיד) ובאמת יש בזה מחל' מהקצה לקצה, שדעת האגרות משה שם להתיר אפילו כשהדלת פתוחה כיון שיש מזוזה ומשקוף נחשב בית הכסא לרשות אחרת, ואילו בשו"ת אז נדברו (ח"ה סי' כח) מחמיר אפילו כנגד הדלת אפילו כשהיא סגורה, מכל מקום נהוג עלמא שלא כמותו ומברכים אשר יצר ונטילת ידים כשהדלת סגורה, וכמבואר בחזו"א להחמיר בזה, ורק לגבי דלת סגורה לא מחמירים כיון שחומרא היא להחשיב בתי כסאות של זמנינו כבית כסא ממש וכמבואר בחזו"א שם שרק נוטה להחמיר, ובשו"ת מנחת יצחק (ח"א סי' ס) ובשו"ת ישכיל עבדי (ח"ו או"ח סי' יג), ובשו"ת חלקת יעקב (או"ח סי' א-ד) ובשו"ת יביע אומר ח"ג (חאו"ח סי' ב). שהאריכו בזה מפי סופרים וספרים שעיקר הדין הוא שאין לזה דין בית הכסא ממש, ורק לחומרא לא לומר שם דברים שבקדושה יש להחמיר בזה.