הוכנס כף בשרית בסיר חלבי רותח

שלום רב! ברצוני לשאול, אם שמתי כף בשרית בתוך סיר מרק חלבי רותח האם הסיר טרף? והאם האוכל אפשר לאוכלו? והאם הכף טרף?
תודה רבה!

תשובה:

שאלה זו תלויה בכמה ענינים.

א. איך הכף נהייתה בשרית, אם בגלל שאכלו אתה מרק בצלחת, או בגלל שהכניסו אותה לתוך סיר בשרי.

ב. כמה זמן עבר מאז שהכף נהייתה בשרית.

ג. מה בישלו בסיר החלבי באותו זמן שהכניסו את הכף לתוכה.

ד. מה כמות האוכל שבישלו באותו זמן שתחבו את הכף לתוך הסיר.

כללי ההלכה:

א. כדי שכלי יאסור את התבשיל הוא צריך להיות "בן יומו" דהיינו שלא עברו 24 שעות מאז שנגע בתבשיל הנגדי [לדוגמא סיר שבישלו בו חלב כדי לאסור את הבשר שייבשלו בו צריך שלא יעבור 24 שעות עד התבשיל הבא, וכן להיפך, אבל אם עברו 24 שעות הסיר לא אוסר את התבשיל באכילה, אם כי שהסיר עצמו נאסר].

ב. כל כלי שקיבל טעם מחלב או בשר, ושוב קיבל טעם הפוך, אפילו אם עברו 24 שעות מאז שקיבל את הטעם הראשון, הכלי נאסר.

ג. נחלקו הפוסקים אם תבשיל פרוה שמתבשל בתוך כלי בשרי או חלבי ותוחבים בו כלי הפכי, אם הכלי שתחבו נאסר או לא, ומנהג הספרדים להקל ומנהג האשכנזים להחמיר.

ומכאן לחילוקי הדינים

אם אכלו עם הכף מרק שהיה בצלחת, או אם תחבו את הכף בסיר עם בשר ועברו 24 שעות מאז שתחבו את הכף הזו בפעם הקודמת, הרי הסיר החלבי והאוכל שבתוכו מותר באכילה כמו כן אף אם עדיין לא עברו 24 שעות מאז שהכניסו את הכף לתוך סיר הבשר, עם יש כמות של אוכל פי שישים כנגד הכף הסיר החלבי והאוכל שבו מותר באכילה.

אם אין פי שישים בסיר החלבי כנגד הכף, והמאכל בסיר היה פרווה, אם פעם אחרונה שבישלו בסיר היה 24 שעות לפני בישול הפרווה, והכף תחבו אותה פחות מ24 שעות קודם לכן בסיר עם בשר, התבשיל שבסיר מותר באכילה אולם הסיר החלבי והכף למנהג האשכנזים הרי הם טעונים הגעלה, ולמנהג הספרדים הכל מותר.

אם אין פי שישים בסיר החלבי כנגד הכף, ובישלו בסיר החלבי תבשיל חלבי, הכל אסור והכף והסיר צריכים הגעלה.

מקורות:

שו"ע יו"ד סי' צד סעיפים א-ד

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. יש לי מרק פרווה בסיר חלבי הכנסתי כפית נקיה טריפה שלא השתמשו בה כ-3 חודשים[שמתי בצד להגעלה אבל בטעות השתמשתי] וערבבתי
    האם צריך להגעיל את הסיר?
    תודה רבה

  2. ערבבתי עם כף בשרית תבשיל בשרי קר ולאחר מכן ערבבתי עם אותה כף בשרית מבלי שהיא נוקתה, תבשיל פרווה שהתבשל בסיר חלבי. בסיר החלבי לא בישבלתי חלבי כבר מס' ימים.. מה דין התבשיל והכלים?

  3. התבשיל כשר כיון שהכלי החלבי אינו בן יומו, הסיר החלבי אם היה שישים בתבשיל כנגד מה שהיה על הכף [מן הסתם היה] הוא גם לא צריך הכשרה].

  4. ערבבתי עם כף בשרית )שלא נגעה בבשר מספר ימים( תבשיל פרווה שהתבשל בסיר חלבי.
    בסיר החלבי בושל תבשיל חלבי אתמול (לפני קצת יותר מיממה).
    מה דין הכף הבשרית?
    מה דין הסיר החלבי?
    מה דין התבשיל הפרווה?