חיתוך ירקות בשבת

שאלה:

שמעתי שיש בעיה עם חיתוך ירקות בשבת רציתי לדעת כיצד עלי לנהוג

תשובה:

יש להזהר שלא לחתוך את הירקות במכשיר [אפילו לא חשמלי], שעשוי לקציצת ירקות, כגון פומפיה וכדו', ואף בירקות שדרכן לאכלן חיין וחותכם שלא על מנת לבשל יש להזהר בזה [עי' משנ"ב סי' שכא ס"ק לח], אין לעשות כן אף כשעושים זאת סמוך לסעודה,

ועל כן יש להזהר לכתחילה שלא לחתוך דק דק והיינו כפי הרגילות להכין סלט קצוץ בימות החול וכפי שכתב באור לציון ובשמירת שבת כהלכתה.

כיצד אפשר לחתוך ירקות ואם חתך אותם דק דק אם מותרים באכילה

במשנה ברורה (ס"ק לח) דייק מלשון השו"ע שמשמע שאף ירקות שדרכן לאכלן חיין וחותכם שלא על מנת לבשל אם חתך על מנת לאוכלם לאחר זמן קרוב הדבר שחייב חטאת והמאכל אסור, אולם יש מהאחרונים שכתבו שבדיעבד אם חתך דק דק ירקות שראויים לאכילה מיד בלא בישול על דעת לאכלם לאחר זמן שמותרים באכילה, וכפי שכתב הערוך השולחן והשביתת שבת ועוד אחרונים, ועל כן יש להזהר לכתחילה שלא לחתוך דק דק והיינו כפי הרגילות להכין סלט קצוץ בימות החול וכפי שכתב באור לציון ובשמירת שבת כהלכתה