העמדת בובה בצורת אדם שלם בחלון ראוה

שאלה:

קניתי חנות בגדים ואני רוצה להעמיד בובת אדם כדי להניח עליה בגדים לתצוגה, האם מותר להעמיד אותה או שצריך לפגום את צורתה.

תשובה:

הלכה למעשה יש כמה צדדים להקל.

מקורות:

אם כי שבשו"ע (יו"ד סי' קמא) מבואר שדמות אדם שלם עם פרצוף שלם אסור להחזיק בביתו, ולכא' לפי זה היה מקום לאסור, אולם: א. לפי מש"כ שם הרמ"א שבמקום של רבים מותר, וא"כ הוא הדין כאן שהוא בחלון ראוה יש להתיר, ב. כיון שכל העולם יודע שזה נעשה לצורך העמדת בגדים עליו ולא לשם צורת אדם, אולם בודאי אם אין שם דמות אדם לגמרי עדיף טפי דבכה"ג נהגו להקל כמ"ש הרמ"א שם, ואמנם השל"ה (הובא בפ"ת ס"ק יא) כתב שראוי לירא שמים להחמיר גם בזה שלא להשהות צורת אדם בביתו, מ"מ בכה"ג שיש כמה ענינים אלו יש לכאו' להקל, וראה גם בשו"ת אזני יהושע (ח"א סי' יג) ושו"ת יביע אומר (ח"ג יו"ד סי' ח) ושו"ת יחוה דעת (ח"ג סי' סד) שהאריכו ג"כ להקל בזה.