שבועות

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב, אימי היקרה הייתה נשבעת הרבה מתוך הרגל במשפחה לצערי (למשל נשבעה "ב… שלא אקנה, שלא אוכל, שלא אעשה, שלא אדבר וכו' וכו') וכיום, היא נמנעת להישבע, הראיתי לה מקורות עד כמה זה חמור ולקח זמן עד שההרגל נעלם (היא אינה שומרת מצוות באופן מלא אך אוהבת ומעריכה את הדת והחכמים ואני שמחה על כך), באותם זמנים, הייתה נשבעת גם על מאכלים שלא תקנה ולא תעשה, ממש אפילו על דברים קטנים חסרי חשיבות וזה היה נראה כי באמת התכוונה לשבועות וליישם את אשר נשבעה אך לא הבינה את משמעות השבועות, זה בטוח… לכן, כיום אני לא יודעת האם מותר לי לאכול, לדוגמה, מאפים של בורקסים, פיצות וכו' כי בעבר נשבעה המון כמעט על כל דבר – שלא תביא לי (גם בעבר חששה שהם מזיקים לבריאות, לכן אני חוששת שמא נשבעה שלא תקנה אותם יותר ולא תביא לנו לאכול אותם), כיום, כבר זמן ממושך, אני נמנעת לאכול שפע מאכלים רק בגלל החשש שמא נשבעה, כפי שציינתי מעלה, הרי היא קונה את המאכלים והמצרכים, לי אין אפשרות לכך כרגע מכמה סיבות(לעיתים רחוקות יכולתי לקנות את המצרכים, כיום, כבר זמן ממושך אין לי אפשרות לכך מהרבה סיבות, ואגב, היא מתעקשת לקנות את המצרכים ומתנגדת לכך שאקנה ולא נותנת לי להביא מצרכים הביתה, אימי היא זו שעושה את הקניות ובאמת זה סיפור ארוך וסבוך) … היא מתביישת ללכת לבית כנסת להתיר שבועות, וכשם שאני מכירה ויודעת שלא תלך, אין לי מושג מה לעשות… האם עליי להמשיך להימנע ממאפים ומאכלים מסוימים רק בגלל שיש חשש שנשבעה ואסור לה לקנות מאפים מסוימים? (אימי טוענת שלא זכור לה שנשבעה שלא תקנה עבורנו או תביא מאפים הביתה, אך עדיין אני חוששת)… מה עליי לעשות? להמשיך להימנע מלאכול את המאכלים שציינתי? תודה רבה, תודה על עשייתכם.

תשובה:

שלום וברכה

גם אם היא נשבעה שלא תקנה ולא תביא, זה לא אומר שאסור לאכול מאכלים אלו אחרי שהיא כבר קנתה והביאה, אין לזה כל קשר עם השבועה שלה. יחד עם זה, כדאי לשכנע אותה כן לעשות התרת נדרים על מה שהיא זוכרת, ומה שהיא לא זוכרת בטל כבר על ידי אמירת כל נדרי בליל יום הכיפורים בבית הכנסת אם היא נוכחת שם באותה שעה.