נשבע בקול ואמר "בלי נדר" בלחש

שאלה:

שלום לרבנים החשובים! רציתי לאיים על מישהו שיותר לא אקח אותו ברכבי אם לא יפסיק התנהגות מסוימת, אז אמרתי לו אני נשבע שלא אקח אותך יותר ברכב, ובלחש הוספתי לעצמי תוך כדי דיבור בלי נדר, האם המילים בלי נדר חלות על אף שהיו בלחישה ביני לבין עצמי, או שאני מחוייב לעשות התרה?

תשובה:

שלום וברכה

נראה שהשבועה לא חלה, כיון שלא מדובר בדיני ממונות וכדומה שהם בין אדם לחברו ויש בהם חלות קנינית אלא זו שבועה בין אדם למקום, אבל אין לעשות דברים כאלו, שהרי אם תיקח אותו עכשיו יהיה בכך חילול ה' שעברת כביכול על שבועתך. כמו כן, גם אמירה בלי נדר יש לה משמעות, הרי גם בנוסח קבלת תענית להרבה שיטות אומרים בלי נדר ואעפ":כ התענית חלילה, הדיבור הוא בעל משמעות ויש לשמור עליו.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. אני פוחד מצד בעוון שבועות בנים מתים, וכו'.
    הלכה למעשה הנדר הזה לא חל כלל גם אם לא הייתי מוסיף את המילים בלי נדר בלחש?
    אין עניין לעשות התרה לצאת מן הספק?

  2. אם כן אני נכנס לפחדים, לחשתי את המילים בלי נדר לעצמי, זה מספיק או לעשות התרה מספק?
    לא כל כך הבנתי מה הרב כתב על ההבדל בין בין אדם למקום לבין אדם לחברו, הייתי שמח לביאור והדרכה מדויקים.

  3. הסברתי שנדר זה דבר שהוא בינך לבין הקב"ה ולא בינך לבין חברך, ולכן זה לא משנה אם חברך שמע את כל המשפט או רק את חלקו הראשון.

  4. תודה רבה!
    שכרכם רב מן השמיים.
    יהי רצון תזכו להגדיל תורה ולהאדירה, עד בוא משיח צדקנו ואליהו הנביא שיפשוט כל ספקות ואיבעיות!

  5. לשואל היקר: אשריך שזכית להפוך משואל נבוך לשואל מיושב.

    לרבנים החשובים: אשריכם שזכיתם ליישב דעתו של אדם נבוך. שכרכם מן השמים. שתזכו להמשיך להפיץ את או התורה להגדיל תורה ולהאדירה!