לקנות חמץ במשהו בפסח עצמו?

שאלה:

שלום רב, האם בפסח עצמו אסור לקנות מוצרים שאין עליהם השגחה? מפני שינהם מוצרים שעשויים מעמילן, והרי בפסח עצמו חמץ אסור אפילו במשהו. ואם כן איך יכול לקנות את המוצר שהרי יש בו חמץ? והאם הדין הוא גם למשחת נעלים, שידוע שיש בה עמילן, ועשויה מחמץ ואמנם היא אינה ראוייה לאכילת כלב, אבל עצם זה שיש בזה הנאה, לכן נאמר שגם כן אסור לקנות בפסח עצמו. מפני שמכניס חמץ במשהו לרשותו? ושאלה נוספת קשורה בהא, האם עצם הקנייה אינו נחשב שמכניס לרשותו חמץ במשהו, אם נאמר שהמוצר עצמו נעשה לפני הפסח? בבקשה אבקש מקור לתשובה שאוכל לעיין תודה וחג כשר ושמח

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך מבוססת על ההנחה שמה שהתערב לפני פסח בטל בשישים, וזו הנחה נכונה באופן עקרוני בדרך כלל [כשאין מצב של חוזר וניעור] ולענין זה אין הבדל אם זה נכנס לרשותך בחג או לפני החג, הנושא הוא מתי זה התערב… ולכן אין איסור. אמנם למעשה יש להקל בכל מוצר של אוכל שיש בו חשש משהו חמץ, כי לפעמים יש מצבים שאינו בטל, כגון שהחמץ הוא המעמיד ומקיים את המוצר בצורתו ועוד תנאים, ומחמץ בורחים כמו מאש. משחת נעליים אין בה חשש כיון שזה אינו ראוי למאכל כלב ולא משמש לאכילה או סיכה. ראה בענין זה סי' תמז שהנושא הוא תמיד מתי התערב ולא מתי נכנס לרשותו.