ביקור בגן חיות שפתוח בשבת

שאלה:

בסד שלום לכבוד הרב גן החיות התנכי בירושלים פתוח גם בשבת אך אין שם קופה למכירת כרטיסים וגם חניות ששם סגורות רק מנויים יכולים להיכנס האם יש עם זה בעייה כול שהיא ? אשמח לתשובה

תשובה:

שלום וברכה

ברור שיש בזה בעיה, הרי בכך שהם פותחים את השער הם גורמים להמוני בית ישראל להגיע לשם ברכבים ולחלל את השבת ולצלם וכו', מדובר בדבר חמור מאוד, אבל אין לומר שבגלל זה אסור לבקר שם בימי החול, הכלל בענין זה, הוא שכיון שהביקור שם אינו מה שגורם למקום להיות פתוח, ואין כאן ענין של מסייע לדבר עבירה אלא רק נושא של הבעת מחאה, כיון שאין מקום אחר בדומה לכך, אי אפשר לאסור זאת על אדם פרטי. כמובן שאם כל רבני ירושלים יתאגדו להביע מחאה כזו ולהחליט שיותר כל תושבי ירושלים הדתיים לא יבקרו שם יתכן שזה יעזור ויסגרו את המקום בשבת, אבל כנראה שלא מעונינים בכך משום שהמלחמה יש לה גם תוצאות קשות של קיטוב ושנאה וכדומה, ובמצב הקיים אין איסור לבקר שם.