למה צריך להתפלל על הפרנסה?

שאלה:

למה אתה מבקש? אם ה' יתן לך סכום קבוע ולא משתנה שנגזר בראש השנה מה הטעם לבקש?

תשובה:

הסברנו את הענין כבר כמה וכמה פעמים…

התפילה היא ביטוי לאמונה! גם דבר שאמור להגיע לאדם, כמו מזונותיו הקצובים לו מראש השנה, יתכן שלא יבואו לו ללא תפילה. וכפי שלומדים מפרשת בראשית, שם אמר הכתוב בראשית פרק ב: "וכל שיח השדה טרם יהיה בארץ וכל עשב השדה טרם יצמח כי לא המטיר ה' אלקים על הארץ ואדם אין לעבד את האדמה", וכתב רש"י שאין אדם מכיר בטובתם של גשמים להתפלל עליהם. כלומר אמור לרדת גשם, ורק כך תתקיים הבריאה, אבל זה לא יבוא בלי התפילה, כי רק כך נקיים את היעוד של ריבוי כבוד שמים בעולם.

כמו כן התפילה מועילה להפוך גזר דינו של אדם למידת הרחמים, אפילו מזלו של אדם יכול להשתנות על ידי התפילה כמובא בתוס' ועוד ראשונים, לכן אין קשר בין תפילה לבין לקבוע מצב בשטח ולהודיע לקב"ה סופית שהוא אמור לתת לי 20,000 ש"ח.