גביית חוב עבור שכר דירה מש'יק פיקדון

שאלה:

השכרתי יחידת דיור לשני שותפים. השכירות עמדה ע"ס 2800 ש"ח לשניהם, מיסים מלבד חשמל.
שניהם חתמו על החוזה עם נוסח "שניהם יחד וכל אחד לחוד" ונתנו לי 12 שיקים של חבר שלישי שלא גר בדירה.
במהלך השנה הם ביקשו ממני לא להפקיד את השיקים, אלא ישלמו במזומן. אחד מהם היה משלם בזמן במזומן, והשני מלבד חודשיים-שלוש ששילם בזמן, לרוב עיכב את התשלום עד שעירבתי את אביו בענין.
עד סוף החוזה כשיצאו מהבית, נשאר חוב של שכירות רק על חודש אחד, ורק של אחד הדיירים כלומר 1400 ש"ח.
מלבד זה היה להם חובות בחשמל, וכן בארנונה (התנאי שהוסכם בינינו בחוזה היה שאני משלם בתנאי שהם זכאים להנחה, ובשלב מסויים הם כבר לא היו זכאים לה), וכן צביעה שהשאירו את הבית לא צבוע לחלוטין, עם חורים וקילופים.
שאלתי: האם אני רשאי להשתמש בשני שיקים מהשיקים שנתנו לי (של החבר) על מנת לגבות את חובי?

תשובה:

שלום וברכה,

הש'יקים שנתנו לך דינו כמשכון לגוביינא – שמותר לך לגבות מהש'יק כאשר יישאר חב של השוכרים. ולכן מתר לך להפקיד את הש'יקים כדי לקבל את מלוא התשלום. היות ונכתב בחוזה ששניהם ביחד, הרי שכל אחד ערב עבור חברו, ואם האחד לא משלם חייב השני לשלם לך עבור חברו.

ואם יש להם טענות על החוב שהשאירו יתבעו אותך אח"כ כדי להוציא ממך, אבל עכשיו אתה יכול לתפוס את התשלום ותהיה אתה המוחזק.

בהצלחה.