דמי קדימה באירוע שבוטל בעקבות הקורונה

שאלה:

עקב הקורונה לא יתקיים שבת חתן במוסד שהזמנתי ושילמתי דמי מקדמה, האם מגיע לי חזרה הכסף שנתתי כדמי קדימה? אם אפשר מקורות.

תשובה:

שלום וברכה, דמי קדימה שניתן לאולם ובוטל בעקבות הקורונה, עד שליש מכלל התשלום של האולם, לא ניתן לדרוש החזר. ואם שילמו מראש יותר משליש ניתן לדרוש את היתרה על השליש. בהצלחה.

מקורות:

דמי קדימה נחשב לקניין, ולכן כששילמתם דמי קדימה חל קניין על האולם. אלא שבקבות הנגיף הקורונה יש הוראה שלא לקיים אירועים, ביטל זה נקרא בהלכה 'מכת מדינה'. לחלק מהפוסקים מכת מדינה נחשב לאונס של המשכיר – בעל האולם. ולשיטתם יהיה חייב המשכיר להחזיר את כל המקדמה ששולם. וכן כתב הרמ"א בסימן שיג סעיף יז, שבמכת מדינה מחזיר את כל הדמים ששילם השוכר. אמנם יש הסוברים שמכת מדינה זוהי אחריות של שני הצדדים, ושניהם צריכים לשאת בנטל. ולשיטתם הושכר יפסיד חצי והמשכיר יפסיד חצי. ומאחר ויש מחלוקת הפוסקים לכן השוכר של האולם אם לא שילם לא חייב לשלם כלל. ואם שילם עד חצי יכול המשכיר להחזיק לעצמו. תשלום של חצי אינו מחיר מלא, מאחר ובעל האולם בפועל חסך הוצאות נקיון ושאר הוצאות שהיה צריך להוציא. ועל כן חישבנו בתשובה שליש. ראה כאן מקורות בהרחבה.