תרומות ומעשרות בשמן לסיכה הבא מדבר הראוי למאכל

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים שליט"א!
רציתי לשאול בעניין אגוזים מזן מסויים (במקרה דנן אגוזי ארגן) וכן שמן שקדים וכד' האם חייב בערלה תרו"מ (יש לציין שמתמשים בשמן הנ"ל אחרי קלייה גם למאכל אך אפשר לאוכלו גם ללא הקלייה,
תודה ויישר כח!!

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהאגוז והשקד ראויים ומיועדים למאכל אדם ברור שגם השמן חייב תרומות ומעשרות ונוהג בו דין ערלה, גם אם יש משתמשים בו לסיכה. יש דיון לגבי שמן כותנה למשל אם חייב בתרומות ומעשרות, כיון שהגרעין לכשלעצמו אינו ראוי לאכילה, ומפרישים ממנו ללא ברכה משום שסוף סוף הוא עומד למיצוי, אבל כאן יש להפריש אפילו בברכה.

מקורות:

על שמן כותנה ראה משפטי ארץ תרו"מ עמ' 27.