תפילה בציבור ללא מחיצה בין גברים לנשים

שאלה:

שלום רב!
במקום עבודתי מתקיים מניין לתפילת מנחה, התפילה מתקיימת באחד החדרים הפנויים שאינו בית כנסת. ישנה בחורה (בשלבי התקרבות למצוות) המגיעה כל יום להתפלל יחד עם הגברים באותו החדר(היא לא עומדת במרכז החדר), אציין כי היא לבושה כמובן בצניעות.
האם יש אפשרות להתפלל בצורה כזו?
האם הסטת הפנים/עצימת עיניים מועילה?
במידה והיא תעמוד מאחרי הגברים ללא מחיצה או שתעמוד מעט מחוץ לדלת זה בסדר?

אני מציין כי הנושא מעט רגיש ואשמח למקורות ככל האפשר.

תודה רבה ויישר כוח ענק!

תשובה:

שלום וברכה

אם היא תעמוד מחוץ לדלת שזה בעצם רשות אחרת זה ודאי טוב. אם היא עומדת בפנים ללא מחיצה זו בעיה, ראה שו"ת אגרות משה ח"א סי' לט ומקומות רבים נוספים שנוקט שההפרדה בשעת התפילה היא מן התורה, וכדי שלא יבואו לקלות ראש בין גברים לנשים בשעת התפילה שהוא דבר חמור. כמובן אם זה היה חד פעמי ניתן היה לומר שזה לא בכלל התקנה, אבל כאן שזה מנים קבוע יש לחשוש. הוא סובר שיש לעשות מחיצה לפחות של י"ח טפחים שזה מעל גובה הכתפיים של הנשים, יש שהצריכו עוד יותר, שכלל לא יראו את הנשים, ראה מנחת יצחק ח"ב סי' כ, וציץ אליעזר ח"ז סי' ח, עכ"פ בלי מחיצה בכלל במנין קבוע קשה מאוד להתיר. אני חושב שאם מסבירים לה יפה שזה ענין של הלכה והנהגה נכונה של בית כנסת, לשמור על צניעות וכובד ראש, היא תבין את זה.

שיהיה בהצלחה רבה.