חימום מאכל עם רוטב בשבת

שאלה:

בס"ד
שלום רב
חמין שכבר מוכן לאכילה האם מותר להניח על הפלטה בשבת צהריים

תשובה:

שלום וברכה

איסור גמור להניח חמין קר על הפלטה. ראשית מחמת הרוטב יש בזה איסור דאורייתא [עכ"פ לדעת המשנה ברורה וכל פוסקי אשכנז וספרד, למעט שיטת הגר"ע יוסף שהקל בתבשיל שרטבו ועיקרו יבש שאין בו בישול אחר בישול ברוטב]. מלבד זאת, גם בדבר המבושל כל צרכו אסור להניחו על הפלטה משום איסור חזרה, אלא רק אם כשהסיר אותו מהאש זה היה על דעת להחזירו לשם, ועדיין הוא בידו ולא הניח אותו על השיש או על הקרקע. גם בזה הגר"ע יוסף הקל בפלטה חשמלית יותר מאש ממש, אף שרבים מהפוסקים חלקו עליו בזה והחמירו גם בפלטה, ראה בענין זה הרבה תשובות כאן באתר.

מקורות:

מאכל שרובו יבש ומיעוטו לח האם הוא נידון כמאכל יבש שמותר לחממו או לא, דעת המנחת כהן שדנים אותו כמאכל יבש ומותר לחממו אמנם הא”ר [שיח,יא] חולק עליו וסובר שאסור לחממו אף אם רובו יבש. וכן הסכמת הרבה פוסקים עיין באג”מ ח”ד סי’ ע”ד אות ז’, ועיין בספר מאור השבת ח”ב ס”ו שכתב בשם כמה פוסקים שהמנהג להחמיר.