החובה לספר לדיין את הנדר לפני התרתו

שאלה:

שלום, אינני אישה דתיה, אני מעוניינת להתיר נדר מסוים. יש לי 2 שאלות:
שמעתי שיש נוסח מסויים לנדר ואם לא אנדור לפי נוסח זה, זה לא נחשב נדר. אז האם הנוסח: ״אני נודרת שאני לא יעשה מעשה מסוים״ נחשב נדר?
שאלה שניה, האם כשאני מתירה נדר אצל רב, אני צריכה לחשוף את הנדר?

תשובה:

שלום וברכה

  1. הנוסח שהזכרת הוא נוסח קלאסי של נדר, וזה בהחלט תקף ומצריך התרה.
  2. את הנדר מתירים בפני שלושה רבנים, יש חובה לחשוף את הנדר לפחות לפני אחד מהם, כיון שמהות ההתרה היא שבית נדין מוצא בעצם פתח – נימוק וסיבה להתיר את הנדר, ואם אף אחד מהם לא ידע על מה היה, כיצד יוכלו להתיר? לכן אמרו חכמים: הנודר צריך לפרוט הנדר, כלומר חייב לספר אותו לאחד הדיינים.

להבא אין לנדור כלל, עוון נדרים חמור מאוד!

מקורות:

ראה שו”ע יו”ד סי’ רכח סעי’ יד.