האם אדם יכול לנדור במקום אשתו

שאלה:

האם בעל יכול לנדור בשביל אשתו (-בעל כרחה)? לדוגמא שלא תאכל משהו או לא תדבר עם פלוני.

תשובה:

שלום וברכה

בעל לא יכול לנדור עבור אשתו, כל אדם יכול לנדור רק עצמו. אלא שבמצבים מסוימים הוא יכול להדיר אותה מנכס כזה או אחר שהוא שלו, אם לא תעשה דבר פלוני, כפי שכל אדם יכול להדיר את חברו שלא יהנה מרכושו, וכפי שהאשה יכולה לעשות זאת כלפי הבעל במידה ויש לה רכוש. אלא שכאן מדובר בהלכה בעלת דינים סבוכים כי בני הזוג לא יכולים לעשות נדר שמגרע משיעבודים ההדדיים שיש להם. וזה מאוד תלוי בנוסח בו נאמר הנדר ובאלו ענינים נאמר. אבל כלפי עצם מה ששאלת, אין אפשרות כזו.