תתאה גבר בשבת

שאלה:

שלום,
מזה בשבת דיני תתא גבר , שמים תחתונים מבשלים את העליונים או מצננים , אם הרב יכול לפרט ומקור לדין

תשובה:

שלום וברכה

לא הבנתי את שאלתך כל כך, תתאה גבר ענינו שתמיד התחתון גובר, אלא שכידוע נחלקו הראשונים ביסוד ההיתר ליתן מים חמים לתוך צונן, שלדעת רש"י בשבת מב א הוא משום שתתאה גבר וממילא הצונן אינו מתבשל, והתוס' שם חולקים שעדיין גם בתתאה גבר יש בישול כדי קליפה ועוד טעמים, ולדעתם מדובר שהצונן מרובה ולא יגיע ליד סולדת, ועיי"ש פני יהושע ועוד שפירשו שלדעת תוס' דין תתאה גבר נאמר רק במוצק לתוך נוזל ולא בנוזל לנוזל, ובישוב קושית התוס' על רש"י יש שכתבו לאידך גיסא ממש, שבדברים המתערבים כמו נוזלים לא שייך דין בישול כדי קליפה, כך שעיקר נושא זה נתון במחלוקת ראשונים.

יום טוב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לרב,
    האם אין כאן מחלוקת מציאותית? שבאופן פשוט נוכל לגשת למעבדה ולברר באופן מוחש ויציב האם התחתון גובר או העליון – ובכך להכריע הלכה לתמיד.