אכילת חמץ במוצאי שביעי של פסח שחל בשבת

שאלה:

שלום רב לפי המכירת חמץ של האתר מותר לנו לאכול את החמץ בשבת? תודה רבה

תשובה:

שבוע טוב,

סליחה שלא הסתפקנו להשיב לפני החג.

למעשה מותר לאכול חמץ מהנמכר לגוי בשבת שלאחר הפסח. וראה במקורות. (ספציפית במכירה שביצענו באתר, הגוי נשאל אם הוא יקפיד אם מישהו יקח בשבת. והשיב בשלילה).

מקורות:

בסוגיה זו דנו הפוסקים, בשני עניינים. האחד משום איסור מוקצה שהרי בבין השמשות החמץ היה מוקצה משום איסור חמץ בפסח. ועל כך כתבו שלא אומרים מיגו דאיתקצאי בבין השמשות משום יום שעבר עפ”י התוס’ בביצה ד’. ראה בשו”ת רע”א סי’ ה’ בסופו, חזו”א או”ח סי’ מט אות טו-טז, יביע אומר ח”ט או”ח סי’ מו. ועוד רבים.

הסוגיה השניה השייכת בשאלה זו, היא משום שעדיין לא נעשה קנין מול הגוי בחזרה לקנות ממנו את החמץ (קנין זה כמובן עושים רק במוצאי שבת). וא”כ החמץ הוא רכושו של הגוי. ראה בקובץ מבית לוי ח”א סי’ מג בשם הגר”ש וואזנר שאסור להשתמש מסיבה זו בחמץ בשבת. ראה בהרחבה בספר משפט המכירה עמוד תשח-תשט שהביא עוד פוסקים רבים בנושא זה. וציין לכך שהיום אכן נוהגים לכתוב בשטרי המכירה שמתנים עם הגוי שיהיה ניתן לקחת ממנו ממה שנמכר במהלך הפסח ויבואו איתו חשבון לאחר הפסח. וא”כ לאור זה מותר להשתמש בשבת בחמץ הסגור בארון שנמכר לגוי, וראה עוד בשו”ת יחווה דעת ח”ב סי’ סד.