מה זה פתח בנדרים?

שאלה:

שלום רב אני רוצה להתיר נדר ראיתי שאלה שעניתם בעבר ואני מבקש הסבר:
״שלום כבוד הרב…
אני נדרתי נדר לא לדבר עם חבר ילדות שלי בגלל שהוא עשה איזה משהו שאמרתי לו לא לעשות ובכל זאת הוא עשה ואז אמרתי לו נודרת שאני לא ידבר איתך אבל לא באמת התכוונתי לזה, מה עושים? איך מתירים נדר? אמרו לי שאני צריכה לקרוא את התפילה״ שמעו נא רבותייך״… ליד 3 אנשים זה נכון? תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

אכן אף אם לא התכוונת אם אמרת את זה בלשון נדר, עלייך לעשות התרת נדרים, אין צריך לשם כך לומר את כל הנוסח של ‘שמעו נא רבותי’ הנאמר בערב ראש השנה אלא לגשת לשלשה אנשים לספר להם (או לאחד מהם את הנדר) ולומר שלא התכוונת באמת לכך, והם יאמרו לך מותר לך מותר לך מותר לך, ובכך התרת את הנדר.

שלשה אנשים אלו אינם צריכים להיות תלמידי חכמים דווקא, אלא אפשר שיהיו אנשים שיבינו אם יסבירו להם קצת בהלכות נדרים וגם יודעים לפתוח פתח להתיר.״

מה הכוונה לפתוח פתח להתיר?
מוטי

בהצלחה רבה.

תשובה:

שלום רב,

פתח בנדר הכוונה היא שהם אומרים לך אילו ידעת כך וכך האם גם אז היית נודר, או שמא במקרה כזה כבר לא היית נודר. ואז האיש אומר שאכן אילו ידע כך או כך לא היה נודר, זה הכוונה פתח בנדרים.