דיני שבת

שאלה:

1) האם בזה ששמים עלוני שבת בבית הכנסת, האם אני צריך לחשוש שמא מישהו הביא את זה נניח לאחר השבת או בתוך השבת, ויש בזה משום נתינת מתנה בשבת?
2) מה עושים אם יש זבוב/יתוש במקלחת או בשירותים או בחדר ורוצים להיכנס ולנעול?
3)א. אם אני מוציא ספר קודש מהספריה וזה מזיז גם דברי מוקצה (יש כמה ספרי קודש ביחד ובסוף יש מוקצה) יש בכך בעיה? וכשאני מחזיר את הספר לתוך הספרי קודש אך זה שוב מזיז את המוקצה יש בעיה?
ב. האם יש חילוק בין סוגי המוקצה?

תשובה:

שלום וברכה

  1. אין כאן שום מתנה. מתנה זה משהו שאדם נותן באופן אישי לרעהו כעין מקח וממכר.
  2. אין כאן איסור צידה, כיון שגם כאשר אתה סוגר זבוב בחדר הוא בלתי ניצוד.
  3. זה נקרא טלטול מן הצד שאין בזה איסור כאשר זה נעשה לצורך דבר המותר.