ערבוב מיונז טחינה או גבינה בסלט בשבת

שאלה:

האם מותר לערבב בשבת גבינה או טחינה שאינה ממש נוזלית עם סלט ירקות? נדמה לי ששמעתי שאם החלקים גדולים זה בסדר. אך מה נחשב לחלק גדול? 1 ס"מ על 1 ס"מ זה בסדר?

תשובה:

שלום וברכה

אינני יודע לתת מידה מדוייקת, חתיכות דקות מאוד שעל ידי הטחינה או הגבינה נעשים בלילה אחת דבוקה זה איסור משום לישה, אבל בסלט ירקות שלמעשה זה לא מתקבץ יחד ומתגבל אלא רק מתערבב, אין איסור. ולכן התירו לערבב תות שדה [ללא תולעים] בשמנת, או עלי תבלין בטחינה, מיונז בסלט חסה. ונראה שלפי איכות המשקה כך גודל החתיכות, כלומר נוזל כמו שמן מותר לתת גם בחתיכות קטנות יותר, אבל מיונז שהוא מדביק או גבינה, רק בחתיכות מעט יותר גדולות, והכל לפי הענין.

מקורות:

ראה ארחות שבת פרק ו סעי' כט, לד, לז, לט.