תקיעת כף – האם נחשבת שבועה?

שאלה:

מה זה תקיעת כף? אם אני ואחי סיכמנו שאנחנו אוכלים בריא ולחצנו ידיים האם זה שבועה?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה של תקיעת כף נחלקו הדעות, ראה במקורות.

כמובן כאשר לחיצת הידים היא משהו של עידוד ולא בכוונה להתחייבות, זה לא שבועה, אבל אם יש לכם חשש שהיתה כאן שבועה יש לעשות התרת נדרים.

מקורות:

בשו"ת הרשב"א (ח"ה סי' סז) כתב, שתקיעת כף אינה נחשבת שבועה, אלא היא כעין הבטחה מעליא, המחייבת את התוקע כפו לחברו מדין "שארית ישראל לא יעשו עוולה". וכ"כ בשו"ת התשב"ץ (ח"ב סי' קמא) שאין זכר בתלמוד לשבועה הנעשית בתקיעת כף, וכל המורה בזה להקל שומעין לו. אולם בשם רבינו תם כתב התשב"ץ שם שתקיעת כף נחשבת שבועה לכל דבר, וכן פסק הבית יוסף (יו"ד סי' רלט), וכן נקט בפשיטות בשו"ת חתם סופר (יו"ד סו"ס רכז), מטעם זה סמכו לעשות את השבועה שנהגו בקהילות הספרדים לעשות תחת החופה, בתקיעת כף, כדי שהתוקף יהיה קלוש יותר ולא שבועה ממש.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם זו היתה תקיעת כף כדי לחזק את הדבר זה בהחלט עשוי להיות שבועה וכנ"ל, אבל אם זו התיתה תקיעת כף של "סחבק", זו לא שבועה.