שבועת אמת – נאמנות למדינה

שאלה:

האם מותר לעורך דין או מי שהוא אחר לישבע נאמנות ?
השבועה הבשם המלך של המדינה

תשובה:

שלום וברכה

אם יש צורך חיוני ניתן להשבע שבועת אמת, אבל אם אפשר להשבע זה עדיף בהחלט.

מקורות:

מצוות שבועה אף כאשר יש חובה להישבע, דהיינו בבית דין בתנאים מסויימים, נחלקו רבותינו הראשונים אם מקיימים בזה מצוה או שזו רק רשות כדי להיפטר מחיוב ממון (עי’ רמב”ם ספר המצוות עשין ז’ שסובר שמקיימים במקרה כזה מצוה, ודעת הרמב”ן שאין מקיימים מצוה אלא זו רק רשות, ואף בדעת הרמב”ם יש הסוברים שאין כוונתו שיש מצוה להישבע, אלא שכשרוצה להישבע מצוותו להישבע בשם ה’ והיינו דווקא בבית דין וכנ”ל ראה תורה תמימה פרשת ואתחנן הערה ע’ שהוכיח כן מכמה סוגיות), אך שבועה שלא לצורך זה אין בה מצוה ואף יש בה חשש כאשר האדם אינו מושלם בתורתו ובמידותיו ואמרו חז”ל (במדבר רבה פרשת מטות פרשה כב אות א) “אם יש בך כל המדות האלו [-המנויים שם קודם לכן ראה שם] אתה רשאי להשבע ואם לאו אין אתה רשאי להשבע מעשה בינאי המלך שהיו לו ב’ אלפים עיירות וכולם נחרבו על שבועת אמתכיצד אומר אדם לחבירו בשבועה שאני הולך ואוכל כך וכך במקום פלוני ואשתה כך וכך במקום פלוני והיו הולכין ומקיימין שבועתן ונחרבו” וראה עוד מעשה נפלא במי שנזהר משבועת אמת במדרש עשרת הדברות (אוצר המדרשים עמ’ 455) וכן העלו הפוסקים הלכה למעשה עי’ שו”ת חתם סופר (חו”מ סי’ צ) והחזו”א באגרותיו שכתב (ח”א סי’ קצג) “אחשוב כעין חובה לחוות מה שבליבי מה שראיתי במכתבו דרך אגב, לשון וכו’ אנחנו חושבים לשון זה מאביזרייהו דשבועה [עי’ נדרים כב ע”ב] והזכרת דברים כאלו נתחנכנו לחשבם לחמורות שבחמורות” וכן הוא בכל הפוסקים.