בצל מטוגן במחבת שאינה בת יומה – ספרדים

שאלה:

לשיטת הספרדים.

האם מותר לאכול בצל שטוגן במחבת חלבי שאינו בן יומו עם בשר?

תשובה:

שלום וברכה

יש שהקלו בזה, אולם בבן איש חי כתב שאין להקל אלא במקום הפסד מרובה.

מקורות:

בדעת השולחן ערוך בזה יש סתירה כידוע, ובסי’ צו סעי’ ב נראה מדבריו שמחמיר בזה, ומשום כך נהגו להחמיר, כמבואר בבן איש חי שנה ב קרח סעי’ יב שהקיל רק בהפסד מרובה. לכן האמירה שהדבר מותר לכתחילה ודאי מרחיקת לכת, אולם בהצטרף ספקות נוספים יש יותר מקום להקל בזה לספרדים.

דעת הגר”ע יוסף זצ”ל שאם הסכין בו נחתך הבצל לא היה בן יומו בשעה שהתבשל בו החלבי יש להקל בזה לספרדים. אולם, אם הוא נטרף על ידי בשר וחלב, גם אם אחר כך עברו ימים רבים ועתה הוא אינו בן יומו בשעה שחותך בו בצל יש להחמיר כמבואר בשו”ת יביע אומר ח”ח או”ח סי’ מג.