הכנת תה בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול 2 שאלות:

1. איך עושים תה בשבת. כלומר אני יודעת שצריך להעביר מכוס וכוס. השאלה שלי: אם התמצית קרה: כמה כוסות צריך להעביר? אם התמצית מהפלטה כמה כוסות צריך להעביר? וכן מבחינת צביעת אוכלין: האם לשים קודם את התמצית ואז את המים או להפך. ראיתי שיש דיון בכך ואינני יודעת מה למעשה.

2. לגבי מעשר: אני נותנת חלק מהמעשר שלי לנכד של שכנה שהוא עמל בתורה מתוך דחק. אני עושה זאת במשך כמה חודשים. חלק אחר של המעשר אני נותנת דרך קופת העיר לאברך ספציפי והתחייבתי לשנה. האם מותר לי לשנות? יש לי אחיינים אברכים וכמו כן חברה נזקקת.

תשובה:

שלום וברכה

אני מבין מדבריך שאת עושה תמצית וזה מצויין, במקרה כזה גם אם התמצית קרה ניתן להכניס לכלי שני. כלומר שמים מים חמים מהמיחם לכוס ריקה ועליה נותנים את התמצית, כך סבר המשנה ברורה בסי' שיח סעי' ד, וראה שם בשער הציון שלא חשש לצביעה באוכלין. הרוצה להדר בזה, יניח את התמצית בכוס ריקה ועליה יערה מאותה כוס שניה מים חמים.

אם התחייבת לשנה יש כאן שאלה של נדר ואין לשנות, אבל מה שנתת תקופה בלי התחייבות אינו מחייב ואפשר לשנות ולתת לאברך אחר.