עשיית מלאכה אחר השקיעה כשהקדים והדליק מפלג המנחה

שאלה:

א- מי שמנהגו להדליק בתחילת השקיעה, האם הנשים צריכות להמנע ממלאכה עד אחר חצי שעה מזמן צאת הכוכבים, או רק עד אחר חצי שעה ממעשה הדלקה.
ב- היכא דהבעל הקדים והדליק מפלג המנחה, האם הנשים שבבית נאסרות במלאכה חצי שעה שהנרות דולקות, או כיון דעיקר המנהג הוא זה שקבלו לעשות אותה שעה כיו"ט כדי שלא להסיח דעתן מן הנס, זה שייך רק על עיקר זמן ההדלקה שנתקן להדליק זכר לנס, אבל מי שהקדים והדליק אין על שעה זו מנהג לעשותו כיו"ט, ואינן נאסרות אז במלאכה.

תשובה:

שלום רב,

א. הסיבה שהנשים נוהגות שלא לעשות מלאכה הביא המשנה ברורה (סי' תרע סק"ד) שיהיה היכר שלא משתמשים באורה, ולכן כתב שהכוונה כל עוד שהנרות דולקות היינו חצי שעה. א"כ ברור שהכוונה היא חצי שעה לאחר צאת הכוכבים שעד אז אסור להנות מאורה – ראה סי' תרעב.

ב. הפירסומי ניסא הוא רק בלילה כמבואר במשנה ברורה סי' תרעב ס"ק ד, לכן אז הוא עיקר המצוה, ואף שהתירו להדליק להקדים אין לעשות מלאכה באותה שעה.