נדר לצדקה בדבר שלא בא לעולם

שאלה:

שלום, מזה כמה חודשים שאני מגדלת את שערי ע"מ לתרום אותו להכנת פאות לחולי סרטן, אלא שהוא טרם הגיע לאורך המספיק לתרומה ואני התחרטתי כי הוא ארוך מידי ומפריע לי אני רוצה להסתפר.

שמעתי פעם שמטבע שיועד לתרומה לצדקה- אסור להשתמש בו לדברים אחרים וצריך לתרום גם אם לא כיוון דעתו ממש.
השאלה שלי היא האם מותר לי להסתפר מבלי לתרום את השיער, או שמא מפני שהקדשתי אותו לתרומה – זה נחשב כנדר ואסור לי להפירו?

תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

אדם לא יכול להקדיש דבר שלא בא לעולם, כך שאין לחשוש שהשיער הוקדש לצדקה. אמנם יש כאן אולי חשש נדר אם אכן קיבלת על עצמך לגדלו לצדקה, וכמבואר ברמב"ם ערכין פ"ו הל' לא-לג, אבל על נדר כזה מועילה התרת נדרים אפילו לכתחילה [למרות שבדרך כלל להשאל על נדרי צדקה אינו לכתחילה], כמבואר בבית יהודה עייאש סו"ס ו, שהנדר חל אבל ניתן להשאל עליו לכתחילה כיון שהוא בדבר שלא בא לעולם. לכן אם את חוששת שקיבלת זאת על עצמך בנדר תעשי התרת נדרים בפני שלושה אברכים בני תורה.

בהצלחה