קפה מגורען בכלי שני בשבת

שאלה:

שלום רב,
האם מותר לבני ספרד למזוג בשבת מים מהמיחם לכוס (כלי שני) ואז בכלי השני עצמו המכיל מים רותחים לשים כפית עם קפה מגורען (יש בו כנראה רכיבים שלא עברו בישול)?

תשובה:

שלום וברכה

אם יש בו רכיבים שלא התבשלו [יש סוג אחד כזה של קפה מגורען של עלית שמעורב בו גם קפה טחון שלא עבר בישול], אין להשתמש בו באופן זה בשבת, כיון שהוא קלי הבישול, ולמעשה נהגו רבים להחמיר בזה גם בכלי שלישי, כיון שעינינו הרואות שהוא מתבשל גם באופן זה וכקוליס האיספנין.

מקורות:

לענין הכנת קפה שחור, טעם האיסור הוא מפני שזה טחון דק ומתבשל בקלות וחשיב קלי הבישול ולכן לכתחילה אין לבשלם אף בכלי שלישי (אף להמבואר במ”ב סי’ שי”ח ס”ק מ”ז לענין פת) כיון שהם דקים וקלים להתבשל כפי שעיננו רואות וכן כתב הערוך השולחן שיח,כח והשש”כ פרק א’ סנ”ז, אמנם עי’ באגרות משה או”ח חלק ד’ סי’ ע”ד ס”ק ט”ו שהקל לענין עלי תה בכלי שלישי והוא הדין לענין קפה.

ולענין בישול קפה נמס בכלי שני ראה בספר מאור השבת חלק ג’ אות מב,ב בשם הגרש”ז אוירבך והגרי”ש אלישיב זצ”ל.