התרת נדרים ביחיד בזמנינו

שאלה:

שלום
הלכתי לעשות התרה . ורב אחד עשה לי את ההתרה…האם זה בסדר?? (לא היו איתו שתי גברים)

תשובה:

שלום רב

בעיני זה לא מספיק, ואסביר:

חכם שיכול להתיר נדר לבדו ללא שלושה, נחלקו בהגדרתו ראשונים: הרשב”ם (ב”ב דף קכ) כתב שהוא תלמיד חכם מובהק אף שאינו סמוך, הבקי היטב בגמרא ובהלכה. וכן נראה ברמב”ם (שבועות פ”ו ה”ה), ובריטב”א (נדרים כב ב). אולם בחי’ רבינו אברהם מן ההר (נדרים שם) כתב שאף שאינו בקי אלא בהל’ נדרים די בכך, ואינו צריך להיות ת”ח מובהק בשאר דברים. אכן תוס’ בנדרים ח ע”ב, יד רמ”ה ב”ב שם, ורשב”א (נדרים עח ע”ב) ועוד ראשונים סברו שצריך דוקא חכם סמוך איש מפי איש, דבר שאינו קיים כיום. והובא בבית יוסף סי’ רכח. משום כך נהגו היום שלא להתיר שום נדר ביחיד, שכן גם לדעות הראשונות מי יעיד על עצמו שהוא תלמיד חכם כזה שאף הרמב”ם היה סובר שהוא תלמיד חכם?….

יום נעים!