נדר בשעת כעס

שאלה:

שלום כבוד הרב לפני כשבוע היתה לי לצערי הפלה בתחילת ההריון הראשון שלי באותו היום רבתי עם אבי וצעקתי בבית ליד אחותי גיסי ואמא שלי שאני נודרת נדר לא לדבר עם אבא שלי יותר לעולם ואם אדבר שלא יהיה לי הריון באותה שבוע כבר השלמתי עם אבא שלי והכל בסדר, אחותי אומרת שאני צריכה להתיר נדר בעלי אומר שאם אבא סלח וזה היה בשעת כעס הכל בסדר אני בדילמה לא רוצה את העול הזה עלי כמובן שבכיפור האחרון קראתי כל כל נדרי וכל התפילות מה לעשות?

תשובה:

שלום רב

נדר מתוך כעס הוא גם נדר, אדם אחראי למעשיו. במקרה הספציפי יש לדון אם הנדר קיים, כיון שיש חובה לדבר עם האבא, משום מצות כיבוד הורים [כל הסיטואציה שתיארת חורגת לגמרי מרצון התורה, בצורה קיצונית ביותר, אבל זה לא הנושא שלנו..], כך שאי אפשר לנדור לא לדבר עם האבא. מצד שני, הנדר נעשה באופן של "איסור כולל", שהרי לא כל הזמן צריך לדבר עם האבא ויש דיבורים שמותר להמנע מהם ועליהם ניתן לנדור, לכן הייתי מציע לעשות התרת נדרים אצל רב בית הכנסת בפני שלושה אנשים.`