מתי יש איסור מי שפרע ומחוסר אמנה

שלום

אשמח אם תוכלו לעשות לי סדר בכמה דברים:

א. אדם שכבר שילם על מוצר ואח"כ רוצה לחזור בו, האם עובר במי שפרע.

ב. אדם שסיכם עם הקונה על מחיר מסוים, למשל 60 ש"ח, ואח"כ שוב פעם מתווכח עם המוכר ורוצה להוריד אותו ל-50 ש"ח, האם עובר במי שפרע.

ג. מתי מוגדר אדם כמחוסר אמנה?

ישר כח,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

א. אם מדובר בחפץ מסוים, או אפילו לא מסוים ומצוי בשוק (ואין איסור ריבית בעסקה), הוא עובר במי שפרע.

ב. אם יגיעו להסכמה ל-50, הקונה לא עובר על כלום. המוכר יכול התעקש שהקונה יקנה ב-60 ואם הוא לא יקנה יעבור במי שפרע. אבל, הוא לא ירוויח מזה כלום.

ג. אם היה סיכום על עסקה בדיבור בלבד ללא תשלום כסף וכן אם הבטיח מתנה מועטת.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רד, סי' רח וסי' רט סעיף ו.