היזק ראיה ע"י מראות המשתקפות מאדם שלישי

שלום וברכה!

דייר שהתקין דלתות הזזה במרפסתו אשר עשויים ממראות וממול המרפסת ישנם ב' דיירים שמרפסותיהם צמודות זה לזה, כך שע"י המראות של אותו דייר רואים אותם ב' שכנים שמרפסותיהם צמודות כל אחד לתוך של חברו.
האם ניתן לדרוש מאותו דייר שיחליף את הדלתות עם העשויים ממראות שגורמת היזק ראיה לדיירים ממול.?

בברכת התורה

תשובה:

שלום רב,

כתבו הראשונים שעל המזיק למנוע את היזק ראייתו שהראיה שלו בכלל חציו (גיריה) והיינו שהוא מזיק באופן ישיר על ידי זה שהוא רואה. ולכן מוטל על המזיק להימנע מפתיחת חלונות וגם לבטל אותם כי באופן טבעי הוא רואה דרכם. כאן בעצם היה ניתן לומר שהנזק אינו ישיר כיון שהוא נגרם על ידי הסתכלות של שכנים אחרים, והנזק מיוחס למזיק  לא על ידי ראייתו אלא על ידי זה  שהוא מתקין מראות שעל ידם נוצר הנזק .אמנם:

א. רבו השיטות שגם בנזק הנגרם על ידי ממונו חייבו את המזיק להרחיק והיא שיטת הרשב"א ועוד וכך פסק הנתיבות.

ב. גם החולקים(הרמב"ן) מודים במקרה הזה כיון שאפשר שבשעה שהוא מתקין את המראות נמצאים שם השכנים וניזוקים זה מזה מיד בראייתם (והרי זה דומה ממש לסולם ונמייה לשיטת הרמב"ן) ונגרם הנזק על ידי מעשיו (והוא הדין במעשי פועליו ).

לכן במקרה ובאמת יש היזק ראיה אפשר לחייבו להרחיק את הנזק.