מה זה חמץ שעבר עליו הפסח?

בסד
שלום רב שבוע מבורך
האם יש עניין להחמיר ולא לאכול חמץ שעבר עליו הפסח למרות שהחמץ נמכר לגוי לפני פסח ?
האם אפשר להשתמש במוצרים שאינם חמץ גמור כמו קוביות תיבול ואבקת מרק עוף שאינם כשרים לפסח ששהו במקרר כל הפסח ?
האם ניתן להוציא את כלי החמץ והחמץ עצמו ממקמות שנמכרו לגוי ללא קבלת השטר בחזרה ?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

א. לעניות דעתי, אין לך ענין להחמיר שלא לאכול חמץ שנמכר לגוי כדת וכדין. צריכים לדעת חמץ שעבר עליו הפסח נאסר באכילה והנאה מדרבנן, קנס על כך שהיהודי השאיר אצלו את החמץ. וא"כ אדם שרוצה להחמיר על עצמו ולא למכור חמץ גמור, שמא המכירה לא טובה וכד', ודאי שיכול להחמיר על עצמו. אבל לקנות היום מאדם שרוצה לסמוך על המכירה מדוע לא? הרי אין שום סיבה לקנוס אותו על כך שהוא סמך על המכירה שרבים וטובים סוכמים עליה. לכן אין סיבה להחמיר אם החמץ נמכר כדת וכדין. כמו כן כתבו הפוסקים שגם אם המוכר לא התכוין למכור, זה דברים שבלב ואינם דברים ועוד כהנה וכהנה סברות לומר שאין חשש. וכן הורו הגרש"ז אויערבך הגרי"י פישר זצ"ל ועוד רבים.

ב. אני מבין שעשיתם שטר מכירת חמץ ושם מופיע שאתם מוכרים גם את כל החמץ ותערובת החמץ א"כ גם האבקת מרק (אם היא מכילה גם חמץ!) נמכרה לגוי ולכן אתם יכולים להשתמש בזה היום כרגיל.

ג. אין צורך בקבלת השטר. הרב עשה קנין בחזרה בהגוי במוצאי שבת. ואתם לא אמורים לקבל על כך כל הודעה או שטר כשלהו.