השבת אבידה משקפיים שנמצאו על מתקן לאריזות קרטון

שלום לכבוד הרב,
ראיתי ברחוב משקפיים במצב טוב. הם היו מונחות על פח אשפה מיוחד לאריזות בלבד, (לא יודע אם מפנים אותו כל יום), לא היה ברור אם הונחו שם בטעות או בכוונה.
לא ידעתי אם צריך להשיבם או לא, לכן, שמרתי עליהם עד עכשיו, האם צריך להכריז עליהם? או להניחם במקום משומר?

תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ככל הנראה אדם שמצא אותו ברחוב שם אותו על המתקן כדי שהוא לא יידרס. אף אחד אינו שם משקפיים על מתקן כזה לצורך שמירה.

אם מדובר ברחוב שרוב העוברים בו לא מחזירים אבידות, אינך חייב לטפל במשקפיים. אם מדובר ברחוב שרוב העוברים בו מחזירים אבידות, יש לתלות מודעה על המתקן שמצאת משקפיים. אם לאחר לא תשיג את המאבד עד חודש, ניתן להקל ולזרוק אותו.

מקורות:

במשקפיים הבעלים ודאי שמו לב מיד שהוא חסר ולכן במקום שרוב העוברים בו לא מחזירים אבידות ודאי התייאשו. גם במקום שרוב העוברים בו מחזירים אבידות, מסתבר שמאבד התייאש, משום שמשקפיים נשברים מיד אם אדם דורך עליהם בטעות וגם קשה לשים לב כאשר הם נמצא ברחוב ובזה מסתבר שפוסקים כר' שמעון בן ר' אלעזר שאפילו ברשות הרבים שרובו ישראל מתייאשים. אבל, מאחר ולא ראיתי חידוש זה בפוסקים, ניתן להקל רק בצירוף זה שכבר הכריזו והבעלים לא חזרו לבדוק אם יש מודעה ובצירוף דעת הרמב"ם שייאוש אחר המציאה מועיל אם הבעלים לא תובעים את החפץ. עיין ש"ך חו"מ סי' רס ס"ק כו.