בניין חדש שמסתיר את השמש מהקולטים שעל הגג

שלום וברכה
לפני מספר חודשים הרסו בניין ישן לידי ובנו חדש, רק שהפעם הוא יותר גבוה מהקודם והוא מסתיר לנו את הקולטים של דוד השמש
הדבר גרם לי להוצאות ונזק ישיר של חשמל וגם ההעתקה של הדוד למקום אחר גבוה עולה הרבה מאוד כסף
השאלה היא – האם אני יכול לתבוע את הקבלן על הנזק שנגרם לי ?
מן הראוי לציין שלא פורסם מה גובה הבניין המתוכנן כך שגם לא יכולתי למחות על הדבר וגם חוסר הידיעה שלי שאכן הבניין יסתיר את השמש
מבחינה חוקית יש לציין שלכאורה ככל הנראה הוא בנה את הבניין בריחוק ע"פ החוק מהבניין שלנו (טעון בדיקה)
אשמח לתשובת הרבנים עם מי הצדק ואיך עליי לפעול'

תשובה:

שלום רב,

לכאורה אין לך טענה כנגד הקבלן. ככל הנראה מדובר בבנייה בחלקה סמוכה ולא בחלקה שאתה שותף בה. החלקה הסמוכה היא בבעלות בעלי החלקה עד לב השמים וזכותם לעשות בה כרצונם. אין הלכה בשו"ע שהמתקין דוד שמש משעבד בכך את השטחים שמסביב שלא ימנעו הגעת קרני השמש ואף אין שום הגיון לומר כן.

אף אם לא ידעת על הגובה המתוכנן, מכל מקום הייתה לך את האפשרות לבדוק את מלוא הנתונים במשרד הפנים או ברשות המקומית (עירייה).

הייתי מציע לך לבדוק, ייתכן שמגיע לך פיצוי מהרשות המקומית על ירידת ערך הדירה לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה.

מקורות:

עיין בספר משכן שלום ח"א עמוד תמד.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. סליחה על התגובה אך למרות ש "אין הלכה בשו”ע שהמתקין דוד שמש משעבד בכך את השטחים שמסביב שלא ימנעו הגעת קרני השמש ואף אין שום הגיון לומר כן" ואף לא אוכל למנוע זאת וזכותו בכך
    אך גם זכותי לתבוע את הנזק הנגרם לי ממנו בכך שירים את הקולטים שלי לנקודה שבה יגיעו קרני השמש כמקודם ??

  2. אם אי אפשר לעכב מלבנות, גם אי אפשר לדרוש להגביה את דודי השמש. הכלל הוא שעל הניזוק להרחיק את עצמו.

  3. שלום וברכה חכבוד הרב ותודה על התשובה

    עיינתי במקורות שהרב נתן
    ומצאתי במקורות נוספים (אחרונים) שעצם המעשה להסתיר את הדוודים מקרני השמש הדבר אסור על פי ההלכה (בספר דרכי המשפט הלכות שכנים דף קכ"ג שכתב לאסור וכתב שכן כתב בספר פתחי חושן, וכן כתב בספר עמק ומשפט הלכות שכנים דף קמ"א)
    בבקשה שהרב יאיר את עיננו אולי לא הבנו כראוי
    תודה

  4. אין לי ספר דרכי המשפט. בספר עמק המשפט אכן טוען שניתן למנוע מבלי חלקות סמוכות מלבטל את השימוש של קולטי שמש. אמנם, מלבד מה שמסתבר יותר דעתו של בעל משכן שלום, שלא ניתן למנוע מצד נזקי שכנים דבר שאדם בשל עצמו לא היה נמנע מלבנות, גם כמעט ולא שייך שבנייה בחלקה סמוכה תבטל לגמרי את השימוש של קולטי השמש. שהרי הבניין רחוק מהקולטים לפחות שש מטר ובדרך כלל הרבה יותר. אם הבניין המפריע הוא במזרח, ההפרעה היא בשעות הבוקר המוקדמות בלבד, ואם הבניין במערב ההפרעה היא בשעות אחר הצהריים המאוחרות בלבד. וכידוע עיקר קרני השמש מגיעים כאשר השמש זורחת לכיוון הקולטים ולא מן הצדדים. ואם הבניין נמצא בדרום, ההפרעה היא רק בחורף, שבין כך אין הרבה שמש, ולא בקיץ.