דין נטע רבעי בפירות שביעית

שלום! יש לי בחצר עצי פרי הדר , אשר חנטו בשנת שמיטה שזו גם שנה רביעית לגילם. אני אמור לפדותם או להפקירם מה עלי לעשות?
תודה!

תשובה:

שלום רב

כל דיני ערלה ונטע רבעי נוהגים גם בשמיטה. משום כך, כיון שאתה חייב להפקיר את הפירות, יש להציב שלט מאיר עינים שהפירות הם רבעי ומי שלוקט מהם חייב לפדותם כדין, כדי שלא יכשלו באכילתם ללא פדיון.

דיון מעניין יש בפוסקים לגבי אדם שזוכה בפירות רבעי שהיו מופקרים האם הוא חייב להוסיף חומש בעת הפדיון כמו הבעלים, לכן יש להחמיר ולומר בנוסח הפדיון "הוא וחומשו יהיו מחוללים על פרוטה ורבע, אולם ספק זה קיים רק לגבי הלוקט עצמו ולא לגבי אדם אחר שקיבל ממנו פירות אלו.

מקורות:

ראה משנה מעשר שני פ"ה משנה א, תוס' ב"ק סט א ד"ה והצנועים. על החובה לציין את הפירות, ראה רמב"ם מעשר שני פ" ה"ז. וע"ע משפטי ארץ פרק יח הערה 16.