אם הלווה חייב לפרוע בפני עדים כשרים

לכבוד הרבנים שלום רב.
ברצוני לשאול. אדם שלוה מחבירו כסף בנוכחות שני עדים והחזירם לו ללא עדים. השאלה היא האם העדים הנ"ל צריכים להיות כשרים. שאלה שניה האם צריכים להחזיר את ההלואה בעדים כמו שהיא נלקחה בעדים.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

כל עדים צריכים להיות כשרים. עם זאת, יש תועלת גם בעדים שאינם כשרים.

הלווה בפני עדים רשאי לפרוע גם שלא בפני עדים, אלא אם כן המלווה התרה בו שלא יפרע אלא בפני עדים.

מקורות:

בעדים פסולים יש תועלת לעניין שאין אדם נאמן בטענה במיגו שהיה מכחיש עדים פסולים. עיין ש"ך בכללי מיגו חו"מ סוף סי' פב אות ה.

לעניין טענת פרעתי עיין שו"ע חו"מ סי' ע סעיפים א-ג.