מה עושים עם פירות שצמחו בגינה המשותפת של הבנין?

בס"ד
בעיר במרכז בארץ.
בגינה השכונתית שלנו ( של הבניין) נטועים עץ תמר ועץ שסק, מלפני שנים רבות. הם עדיין מניבים פירות עסיסיים.
אחד השכנים… ביקש לקטוף לביתו פירות בשלים משני העצים כפי חלקו היחסי בבניין של 8 דיירים.
אני ביקשתי ממנו שבנתיים לא יקטוף עד שנברר מה ההלכות לגבי הפירות האלה מבחינת 3 היבטים: שנת שמיטה, גזל , עורלה ?
נשמח להחכים

תשובה:

שלום רב

הבעלות על עצים אלו מן הסתם משותפת לכל דיירי הבניין, כך שברור שיש לחלוק את הפירות בשווה בין כל המעונינים בכך מדיירי הבנין. ערלה ודאי אין חשש כזה, שהרי לדבריך מדובר בעצים בני שנים רבות, שנות ערלה הם רק 3 שנים… לגבי השמיטה, אכן בפירות השסק יש כבר אפשרות של קדושת שביעית, כל מה שחנט בשנה זו – לאחר ראש השנה הוא קדוש בקדושת שביעית, ממילא הוא מופקר לכל וגם אנשים שאינם מתושבי הבנין אינם רשאים ליטול מהפירות האלו כחפצם, לגבי עץ התמר אינני מכיר את המציאות. פרי של שביעית אסור לאבדו ולהזיקו, וכמובן לא לשומרו.

בתיאבון!