סתם יינם האם אסור בהנאה? / שמע קדיש באמצע שמונה עשרה

ערב טוב,
1. כששומעים קדיש באמצע התפלה, האם מותר להמשיך להתפלל חוץ מהחלקים שעל השומע לענות? כמובן במקומות שמותר לענות.
2. האם מותר למכור לגוי יין לא כשר, סתם יינם. והאם יש הבדל בין אשכנזי לספרדי? במקרה שאסור לספרדי, האם יש לכם עצה לסדר באופן שיהיה מותר?
יישר כח

תשובה:

שלום רב

1. במקום שלא ניתן לענות יש לשתוק ולהאזין לחזן ולכוין לצאת ידי חובה [על תנאי שאם נחשב הדבר הפסק אינו מעונין בכך], ויעלה לו כאילו אמר, כמבואר בשו"ע סי' קד סעי' ז.

2. בטור בסי' קכג הביא מחלוקת גדולה אם סתם יינם אסור בהנאה כמו יין נסך ממש, וראה רמ"א שם סעי' א וש"ך שם שבמקום הפסד גדול כשמדובר בכמות רבה מאוד של יין יש לסמוך על המתירים. במה דברים אמורים באדם נוצרי , אבל ישמעאלי  אינו אוסר את היין בהנאה, וראה רמ"א שם ומה שהרחיב בזה בשו"ת תשובות והנהגות ח"ב סי' שצח מדברי הפוסקים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ערב טוב,
    כפי מה שיוצא מדברי השו״ע שם ומדברי החכמת אדם נראה דיש להחמיר לא להתחיל כזה מסחר. כן היא ההוראה למעשה? יש פתרון שאני יכול להציע לשאול?
    יישר כח