גניזת טיוטות של ספרים חדשים

שלום הרב,
האם מותר להדפיס דברי תורה קונטרסים וסידורים וברכונים ועלונים אצל בית דפוס שאינם דתים אבל לא שמדפיסים בשבת. החשש שלי הוא שיזרקו אולי טיוטות לפח.

תשובה:

שלום רב

הבעיה שאתה מעורר היא אכן בעיה לא פשוטה, בהרבה מאוד בתי דפוס היום זורקים את הטיוטות לפח האשפה מתוך הנחה שדברי תורה שמעולם לא למדו בהם אין בהם קדושה, וזו טעות, כי אמנם קדושתם פחותה ומותר להניחם בהפסק כל שהוא מעל הקרקע ללא הגבהת טפח אבל גניזה הם חייבים [ראה שו"ת משאת בנימין סי' ק, ומשנה ברורה סי' שלד ס"ק נ, ונודע ביהודה מהדו"ת סי' קעג], ועד הגניזה הכללית מקיים פיקוח [נטול שיניים…] על בתי דפוס וממליץ על בתי דפוס מסוימים שמקפידים על כך כראוי. העצה הכי פשוטה היא פשוט לסכם את הדברים מראש ולהתנות איתם שאתה מעוניין בטיוטות ורוצה לקחת אותן איתך. אם תדרוש זאת מראש כחלק מתנאי החוזה, תקבל, בלי ספק.

בהצלחה רבה